Jakie są zdrowotne korzyści picia najpopularniejszego napoju w europie?

Ilość przeciwutleniaczy w piwie neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, uszkadzających komórki organizmu i prowadzących do ich przedwczesnego starzenia, jest porównywalna do ich ilości w winie a witamin z grupy B i białka zawiera nawet więcej.

Dodatkowo piwo jest bardzo bogatym źródłem minerałów więc gdy pite w rozsądnych ilościach z pewnością przyczyni nam się do poprawy zdrowia.

Jako że blog ten dotyczy profesji radiologa a dziedzina generalnie wywodzi się od oglądania ludzkich kości zacznijmy od tego, że krzem zawarty w piwie wzmacnia je poprawiając ich gęstość i zapobiega osteoporozie. 

Witaminy z grupy B – B1, B2, B6 i B12. Badania pokazują, że piwosze mają podwyższony poziom witaminy B6 aż o 30% niż osoby które piwa nie piją.

Chroni nas przed tworzeniem się kamieni nerkowych a także obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Piwosze mają niższe ryzyko w porównaniu do ludzi piwa niepijących. Zmniejsza też ryzyko tworzenia się skrzepów krwi prowadzących do groźnej zakrzepicy.

Laktoflawina i kwas nikotynowy zawarty w piwie wspiera zdrowy sen przeciwdziałając bezsenności (pomaga też alkohol).

Badania wykazują także, że regularne picie piwa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona i demencji. Poprawia także pojemność pamięci.

Obniża też poziom testosteronu i pomaga walczyć ze stresem, choć to ostatnie raczej jest zasługą zawartego w piwie alkoholu, nie witamin..

Centrum Diagnostyki Obrazowej – Rezonans magnetyczny Warszawa Centrum

Umów się na badanie! Zadzwoń: +22 623 83 13 lub +22 584 13 60

Materiały źródłowe:

http://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2010-04/beer-drinking-and-bone-density

http://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-alcohol-your-heart

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2931944/The-perfect-excuse-pint-Regular-beer-drinking-help-ward-Alzheimer-s-Parkinsons-say-scientists.html